Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   OPINIE: Liceul Gheorghe Asachi: forjerie…

OPINIE: Liceul Gheorghe Asachi: forjerie de personalități, dar și de trădători ai neamului

Scriu cu adâncă mâhnire în suflet acest articol, deoarece a fost pătată cinstea și onoarea unei instituții de învățământ, pe care am absolvit-o și am stimat-o dea lungul anilor. Acum 30 de ani, înainte de renumita ”perestroika” lui Gorbaciov, am avut onoarea să-i fiu elev actualului director Boris Volosatâi, atunci – profesor de istorie. Abandonam orele tovarășei Ana Platon (soție a unui lider de partid comunist), pentru a le frecventa pe cele ale noului învățător de istorie, care încerca să ne aducă în conștiință adevărul, iar în inimi – dragostea față de Patrie.

Un timp, am fost mândru de toți discipolii liceului Gheorghe Asachi (în perioada RSSM – școala nr.1 din Chișinău), inclusiv de Iurie Roșca, lider al PPCD. Și iată acum, din nou am constatat o trădare de neiertat – un ”Roșca-2”, supranumit Marian Iliici, lider al Partidului Democrat, care nu-și schimbă năravul, cum n-ai da.

Păcat. Căci am crezut că vom reveni în timpul apropiat acasă, la părinți, să le purtăm de grijă. Au fost toate premisele, odată cu venire la putere a Alianței pentru Integrare Europeană. S-a făcut un lucru fantastic – Ghimpu, Filat, Urechean și Lupu au devenit peste noapte eroi naționali și pentru cei care stau în Moldova, și pentru noi, plecați încă în perioada guvernării comuniste, la lucru peste hotare. Am crezut până în ultima clipă că totul va fi bine. Și ce vedem acum, după sosirea la Chișinău a emisarului de la Kremlin? O vădită trădare, prost camuflată și prezentată dozat, pentru a nu trezi un nou ”7 aprilie”.

Probabil, politica noii coaliții, care va guverna Moldova după 28 decembrie, PDM și PCRM, are dreptate că nu declară franc adevărul: s-ar produce o explozie în societate. Se încearcă, în stilul comunist, verificat și sigur, de a se prezenta adevărul dozat. Pentru început, Kremlinul înserează rezultatele impactului agresiv în politica internă a Republicii Moldova  în edițiile sale periodice, pentru a ”palpa” reacția moldovenilor. Ceva mai târziu, fiți siguri, va ieși Voronin cu vreo declarație, bine aranjată de consilierul Tkaciuk. Iar în final, îl vom vedea și pe Lupu, cu renumita frază: ”Dragii mei, în urma unor consultări, deloc ușoare, a fost luată o decizie benefică pentru toate naționalitățile, care locuiesc în RM…”

Aproape pentru toate, dragă Marian Iliici. Pentru toate, în afară de moldoveni, căci ați readus Moldova la statutul de gubernie rusă. Vă ”mulțumim” din suflet și vă asigurăm că nu mai revenim, probabil, niciodată acasă. Și bani nu vom mai trimite la baștină, pentru a vă asigura PIB-ul. Ba din contra, vom lua și părinții cu noi aici, în Europa.

Patria e nu doar locul unde te-ai născut, dar și locul unde au grijă de tine și nu te trădează. Și, în final, un respect pentru ceilalți absolvenți ai liceului teoretic Gheorghe Asachi: Mihai Ghimpu, Corina Fusu, Dorin Chirtoacă etc. Pentru cei, care știu ce este verticalitate politică. Să trăiți!

Ghenadie Turuta, Torino, Italia.